''Εἰ ὁ Θεὸς μεθ' ἡμῶν, οὐδεὶς καθ' ἡμῶν.''

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου


Εορτή της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου
Γιορτάζουμε σήμερα 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Οι γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου, ονομάζονταν Ιωακείμ και Άννα. Επειδή ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα ήταν άτεκνοι διότι η Άννα ήταν στείρα, παρακαλούσαν για πολλά χρόνια το Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι το παιδί που θα γεννηθεί, θα το αφιερώσουν σε Αυτόν.

Αυτοκτονία και αιφνίδιος θάνατος

Αυτοκτονία και αιφνίδιος θάνατος
Μ.Μ: Πάτερ Ιωάννη, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο αυτού του θέματος, είναι η αυτοκτονία.
 Τι θα πούμε για αυτούς οι οποίοι πεθαίνουν κατά αυτό τον τρόπο;
π.Ι: Όσοι πεθαίνουν έτσι και δεν έχουν ψυχολογικά προβλήματα - με την έννοια ότι δεν είναι ψυχοπαθείς, σχιζοφρενείς, οπότε έχουν σε αυτές τις περιπτώσεις το ακαταλόγιστο- , χάνουν την ψυχή τους λόγω της αυτοκτονίας.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ;

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά
Μια σειρά από ειδησεογραφικά δίκτυα και ιστοσελίδες όπως και ανεπιβεβαίωτες πηγές, αναμεταδίδουν την είδηση... του θανάτου του Abu Bakr al-Baghdadi από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Iraqinews.com, χιλιάδες χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης δημοσιεύουν μια φωτογραφία που φέρεται να πρόκειται για το πτώμα του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, του χαλίφη Abu Bakr al-Baghdadi.

Οι συνοικίες των «ξένων» στην Κωνσταντινούπολη της Ύστερης Βυζαντινής Περιόδου.

σχόλιο Γ.Θ : Είτε δεν μάθαμε από τα λάθη των προγόνων είτε κάποιοι δοσίλογοι προσπαθούν να ξαναφέρουν στο σήμερα αίτια Βυζαντινής καταστροφής...
Στο αστικό τοπίο της Κωνσταντινούπολης πάντοτε ήταν κυρίαρχο το "ελληνικό" στοιχείο, απ' τα πρώιμα ως τα ύστερα χρόνια.

Σκωτία: Σοκ στη Βρετανία, μπροστά οι αποσχιστές!

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν πλέον οι Βρετανοί την τελική ευθεία που οδηγεί στο δημοψήφισμα...
(18 Σεπτεμβρίου) το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή μη της Σκωτίας στο ηνωμένο Βασίλειο. Δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα Sunday Times, φέρνει για πρώτη φορά τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας να προηγούνται!
Συγκεκριμένα, η ανεξαρτησία φέρεται να συγκεντρώνει το 51% των ψήφων και η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο το 49%. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν κυκλοφορήσει, αφού η εφημερίδα ανακοίνωσε μόνο την είδηση, σε μια προσπάθεια να δελεάσει τους αναγνώστες να την αγοράσουν, σήμερα Κυριακή.

Όταν "φωτογράφισαν" την Παναγιά στο Όρος!

Ήταν 21 Αυγούστου του 1903 με το παλαιό εορτολόγιο που ακολουθεί το Άγιον Όρος, δηλαδή 3 Αυγούστου με το νέο.
Οι καμπάνες στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος (το επωνομαζόμενο και ρωσικό) κτυπούσαν χαρμόσυνα για να καλέσουν μοναχούς και πιστούς. Ήταν τότε παραμονές των "εννιάμερων" της Παναγίας και σύμφωνα με τη συνήθεια που επικρατούσε στο μοναστήρι, έδιναν στους φτωχούς μοναχούς που έμεναν στα εξαρτηματικά κελιά, τους ονομαζόμενους "κελιώτες", λίγη βοήθεια. Μιά ελεημοσύνη. Στριμώχνονταν οι κακόμοιροι, ταλαιπωρημένοι μα ευτυχισμένοι απ΄τη χαρά του Θεού, στη σειρά. Για να πάρουν την ελεημοσύνη απ΄τους άλλους μοναχούς του μοναστηριού. Θα ήταν όμως η τελευταία φορά αυτής της θεάρεστης πράξης. Τα οικονομικά της Μονής δεν επέτρεπαν να συνεχισθεί για άλλη χρονιά αυτό το έργο της ελεημοσύνης.

Είδα τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χρυσόστομο ν’ ανεβαίνει το Γολγοθά του…

(Από το βιβλίο του Μιχ. Βαλβαζάνη «Πως έζησα την καταστροφή της Σμύρνης)

«…Κατά το γιόμα, λίγο προτού βασιλεύσει ο ήλιος, ήρθε ο μικρός Απτουραμάν. Έτσι νωδός, αθώο παιδί φαινότανε αν και τουρκί. Ό,τι έβλεπε μας το έλεγε…

- Που σεργιανάς, Απτουραμάν, σε ποιους μαχαλάδες τριγυρίζεις, του είπε η Βασιλική, γιατί άργησες να ’ρθεις;
- Ήμουνα στο κονάκι, Διοικητήριο, Χανούμ ντουντού, της είπε εκείνος.
- Τι έκανες στο κονάκι. Δεν είχες καμιά δουλειά εκεί…
- Έβλεπα τον Μπας παπά (μητροπολίτη).
- Που τον έβλεπες τον Μπας παπά… Τον ρώτησα εγώ ότι μ’ ενδιέφερε η πληροφορία αυτή.
- Τον έχουν στο κονάκι. Του κόψανε τα γένια. Τον δέρνουνε. Τον πιλατεύουνε. Του βάζουνε λεπίδι από μαυρομάνικο μαχαίρι στο λαιμό τον απειλούν. Τον περιγελάνε… Τέτοια.
- Τον είδες εσύ να τον δέρνουν και να του κάνουν όλα αυτά, που μου λες;